Luc Schelstraete en collega Piotr Wawrzyniak waren door Hermès’ eigenaar Joop van Uytert aan boord gehaald in de zaak tussen de KNHS en de FEI over het afwijzen van Hermès inschrijving voor de Olympische Spelen. Schelstraete, die niet voor de eerste keer tegenover de FEI staat, zag een afwijzing al enigszins aankomen. “Als ervaren jurist in deze branche was ik er al bang voor. Maar als mens hoop je op enige meelevendheid en menselijkheid in Lausanne. Tevergeefs.” Deelname is nu uitgesloten, maar het laatste woord is er nog niet over gezegd. Schelstraete heeft nog een paar jokers in z’n mouw. Gisteren kondigde Schelstraete namens Joop van Uytert al juridische vervolgstappen aan in NRC en de KNHS sloot bij monde van Iris Boelhouwer, directeur topsport, niet uit dat de KNHS zich daarbij gaat aansluiten.
Hoop
Een beetje geloof in het CAS putte Schelstraete nog aan zijn (en Wawrzyniaks) onlangs geboekte winst bij het CAS in de zaak Karlsson. “Je zou toch denken dat ze op de hoogte zijn van hun eigen jurisprudentie en dat meenemen in de zaken die daarop volgen. In die zaak beschermde het CAS de positie van de atlete en oordeelde dat de FEI andere partijen zoals de atleten, de organisator of de Franse Federatie niet verantwoordelijk mag houden voor haar eigen vergissingen en fouten.
In beroep tegen uitspraak FEI Tribunaal
Maar dat werd het niet: het CAS kwam terug met ‘rejected’ op het verzoek tot een voorlopige voorziening. En nu? Een al ingeleide vervolgstap is het beroep tegen de uitspraak van het FEI Tribunaal van afgelopen vrijdag. “Die moet binnen tien dagen na de uitspraak worden behandeld.”
FEI én Ingmar de Vos aansprakelijk gesteld
Maar dat is nog niet alles. In afwachting van de CAS-beslissing over de voorlopige voorziening heeft Schelstraete de FEI en president Ingmar de Vos aansprakelijk gesteld voor de door de FEI gemaakte fout in de database. “Uit de stukken die voor de mondelinge behandeling voor het FEI Tribunaal zijn aangeleverd door de FEI blijkt heel duidelijk dat zij verantwoordelijk zijn voor de foute nationaliteit van Joop van Uytert in de database. Ik heb de FEI en president Ingmar de Vos gesommeerd die fout te herstellen voor vanavond 17.00 uur.” Schelstraete verwacht daar niet al te veel van. “De FEI kennende zal zij niets doen.” Schelstraete probeerde ook nog de FEI in de ‘juiste richting’ te bewegen via Frank Kemperman, voorzitter van het dressuurcomittee van de FEI. Die gaf niet thuis.
Tweede joker
Een tweede joker is een civiele zaak in Nederland. “De FEI gaat er altijd vanuit dat een Nederlandse rechter geen bevoegdheid heeft en dat zaken tegen de FEI altijd in Zwitserland moeten worden afgehandeld. Maar bij een onrechtmatige daad heeft ook een rechter in het land waar de schade is geleden bevoegdheid. En ik zou wel heel graag willen dat een Nederlandse rechter eens naar deze zaak kijkt.”
Tweede belang
En in die zaak is er een tweede belang naast het sportieve belang van de Nederlandse dressuurruiters (en dat belang is ook behoorlijk: Hermès had theoretisch gezien met een topproef de medaillekansen behoorlijk verhoogd), namelijk het belang van Joop van Uytert als hengstenhouder. Een dekhengst die op de Olympische Spelen heeft gelopen, is natuurlijk meer gevraagd dan eentje die daar is weggehouden.
Onvoorstelbaar
Schelstraete vindt deze zaak een onvoorstelbare schande. “Stel je eens voor dat een gemeente jou als inwoner per ongeluk als Pool of Rus of wat dan ook gaat aanmerken. Dat kan toch echt niet.”
Gespreid bedje
Bij de FEI kan het wel en de paardensportbond wil ook van geen wijken weten. “Ze weten natuurlijk dat ze bij problemen in het gespreide bedje van het FEI Tribunaal terecht komen. We hebben onlangs een rondgang gedaan bij verschillende kantoren en zijn tot de conclusie gekomen dat het FEI Tribunaal nog nooit in het nadeel van de FEI heeft geoordeeld bij zaken tegen hen. Dat kán cijfermatig gewoon niet.”
KNHS heeft nooit iemand voorgedragen voor tribunaal
Over dat het de KNHS nooit is opgevallen dat Joop van Uytert als Duitser is geregistreerd zei Schelstraete eerder deze week al ‘daar kun je wat van vinden’, maar ook als het gaat om het FEI tribunaal heeft de KNHS nooit actie ondernomen om de eigen belangen (en met name die van hun sporters) te verdedigen. “Elke bond kan een lid van het FEI Tribunaal voordragen. De KNHS heeft hier nooit gebruik van gemaakt. En dan krijg je situaties waarin mensen uit Mexico of een ander niet-dressuurland gaan oordelen. Mensen die ver weg staan van de daadwerkelijke sport. Dat werd ook duidelijk in de zaak Karlsson: de leden van het tribunaal hadden geen enkel inzicht in hoe de springsport in elkaar steekt.”
Bron Horses.nl
Foto Hippo Foto